Doğal Yumurta

 Doğal Yumurta

Bugün yumurta diye yediğimiz şey aslında klor vb. kimyasallardır. Bunun nedeni ise endüstriyel üretim yumurtaların yıkama işlemidir. Yumurtanın yıkanması için en çok kullanılan kimyasallar klorlu bileşiklerdir. Bilimsel yayınlar bileşikte kalma süresini 55 saniye olarak vermektedir. Bu süre zarfında yumurta kabuğu geçirgen olduğu için bileşikler yumurtanın içine sirayet etmektedir. Bu yumurtaların yıkandığının en önemli göstergesi aslında bembeyaz olmalarıdır, doğada bembeyaz yumurta bulunmazken (çoğu krem rengindedir) klorun etkisiyle renk beyaza döner. Krem ve kahverengi yumurtaların üzerinde ise daha koyu çiller bulunmalıdır. Doğal ve taze yumurtada kabuk beyazdan kolay ayrılmaz. Oysa endüstriyel yumurtalar çok kolay soyulma eğilimindedir. Kabuğun yumurtanın akıyla olan devamlılığı bozulmuştur. İşte bütün bu veriler, yıkama solüsyonunun yumurtanın içine geçtiğini gösterir. Avrupa Birliği'nde yumurtanın yıkanması İsveç hariç yasaktır. Bir başka gözlem ise piyasa yumurtalarının "rafadan" pişirilemediği şeklindedir. Sarısını kayısı kıvamına getirmeye çalışsanız bile, kaskatı pişmekte, ama beyazı hala pişmemiş kalmaktadır.

Tavuk çiftliklerindeki tavuklar özellikle hızlı yumurtlamayı sağlayan suni yemler ile beslenir, besin değeri daha düşüktür. Doğal yumurta kadar sağlıklı değildir. 

Sarıaydın Çiftliğinde ise durum çok farklıdır. Tavuklarımız sertbest dolaşım alanlarında yaşadıkları için tabiattan aldıkları tüm besinleri yumurtalarına aktarmaktadır. Buğday, mısır ve yonca ile beslenen tavuklardan elde ettiğimiz yumurtaların tadı uzun süre damağınızda kalacak. 

Peki Doğal Yumurta Nasıl Anlaşılır?

Eğer yumurtanın kabuğu sağlamsa, pis kokmuyorsa, suya konduğunda yüzmüyorsa, haşladığınızda yumurta kabuğunun altından rengarenk bir görünüm çıkmamışsa bu yumurta doğal yumurtadır ve sağlıklıdır. Bir de yumurta kırıldığında sarısı dağılmıyorsa bu yumurta tazedir ve besin değeri yüksektir.

 

Doğal Yumurtanın Faydaları:
* Yumurta, içeriğindeki lutein maddesi sayesinde görme azlığına yol açan maküler dejenerasyonu azaltır.

* İçerdiği kolin ile bellek ve öğrenme kapasitesini artırır.

* Asetilkolini artırır.

* Yumurta sarısı kalsiyumdan ve karotenoidlerden zengindir.

* Çinko içeriği yüksektir.

* Magnezyum içeriği yüksektir; bu nedenle migren, fibromiyalji gibi rahatsızlıklara çok iyi gelir.

* Antioksidan ve antienflamatuvardır.

* Omega-3’ten zengindir.

* A, D, K vitaminleri, demir, selenyum, riboflavin ve niasinden zengindir.

Kaynaklar:
Prof. Dr. Canan Karatay, Sağlıklı Beslenmenin Sırları
Onkolog Dr. Yavuz Dizdar, Yemezler, s: 98-199.