Özgür Tavuk Hakkında En Çok Merak Ettiğiniz 5 Şey…

 Özgür Tavuk Hakkında En Çok Merak Ettiğiniz 5 Şey…

Özgür Tavuk Hakkında En Çok Merak Ettiğiniz 5 Şey…

1. Mısır yiyen tavuk doğal olur mu? Mısırlar ithal ve GDO değil mi?
Türkiye’de yıllık mısır üretimi 5,9 milyon ton, Tüketimi ise 5,8 milyon tondur (1). Üretilen mısırın %70’i yem sanayiinde kullanılmaktadır (2). Yıllık ithalatımız ise 1,5 milyon tondur. İthal edilen mısırın %90’ı GDO’dır. Yurtiçinde ise 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu uyarınca T25 kodlu mısır hariç 16 ayrı çeşit GDO mısır için izin verilmiştir. Bunların 12’si gıda ve yem, 4’ü sadece yem için üretimi yapılabilecek ürünlerdir. Endüstriyel olarak üretilen yemlerin %98’inde bu ürünler kullanılmakta ve üretilen yemlerin %99’u endüstriyel üretim yapan çiftliklerde tüketilmektedir (3). Sarıaydın Çiftliğinde ise tavuklara yedireceğimiz mısır, arpa, buğday ve ayçiçeğini çiftliğin hemen yanıbaşındaki arazilere ekiyor yada alım garantisi vererek ektiriyoruz. Tohumlar tamamen yerli ırklarıdır. Üretim sürecinde fenni gübre ve ilaç kullanmıyoruz çünkü bizim için ürünün randımanı değil doğallığı önemli. Hasat sonrası yıllık ihtiyacımızı stoklayıp bir dahaki hasata kadar bu ürünler ile hayvanlarımızı besliyoruz. Bu yöntemi gübre, ilaç, hibrit tohum gibi girdiler olmadığı için hem daha karlı, hemde sağlık bakımından en güvenli yol olarak düşündüğümüz için seçiyoruz. Düşük verim problemine karşı geniş ekim alanları kullanıyoruz bu sayede hem toprağı işliyor hemde ilaç ve gübre ile zehirlemiyoruz.

2. Geç Pişen Her Tavuk Doğal Köy Tavuğu mudur?
Ne yazıkki değildir. Bunun sebebi son zamanlarda doğal tavuğa olan ilginin dolandırıcıları harekete geçirmesidir. Günümüzde bir çok şarküteri ve kasapta “Köy Tavuğu” olarak satılan tavuklar, endüstriyel yumurta çiftliklerinde randımandan düşmüş yaşlı yumurta tavuklarıdır. Bu hayvanlar ortalama 3 yaşına kadar yumurtlatıldıktan sonra “Doğal Tavuk” “Köy Tavuğu” gibi çeşitli adlar altında piyasaya sürülmektedir. Bu tavukların eti çok sert, lezzet bakımından zayıf ve pişirme süresi çok uzundur. Diğer yandan daha üzücü bir tablo olarak endüstriyel olarak üretilmiş tavuklar etiketleri değiştirilerek tüketiciler kandırılmaktadır. Et için beslenmiş ve doğal yöntemler ile büyümüş Doğal Köy Tavuğunun ideal pişme süresi 1 saattir. Suyunda yoğun kolajen, kokusu baskın aromatik olmalıdır. Beyaz et lifleri belirgin, orta sert kıvamda ve krem renginde olmalıdır.

3. Özgür Tavuk Neden Endüstriyel Tavuklara Göre Daha Pahalı?

İlaç Kullanılmaması
Çünkü hastalıklara karşı ilaç yerine karantina ve koruyucu veterinerlik yöntemleri kullanıldığı için büyüme sürecinde kayıplar daha fazla olmaktadır. Endüstriyel üretim yapan çiftliklerde bir batında nominal kayıp değeri %3’iken bizim üretim sistemimizde %30’a kadar çıkmaktadır. Bu durum yetişme süresi sonunda harcanan giderler sabit olduğu için kayıpların artması sebebiyle toplam maliyetin daha az tavuğa bölünmesine sebep olmakta ve maliyetleri yukarı çekmektedir.

Yetişme Süresi
Fiyatları etkileyen diğer bir hususta Özgür Tavukların yetişme sürelerinin daha uzun olmasıdır. Endüsrtiyel üretilen bir tavuk 42 günde kesime giderken çiftliğimizdeki bir civciv kesime gidene kadar ortalama 150 gün geçmekte ve bu uzun süreden (yem, işletme giderleri) birim başı maliyeti artırmaktadır.

Tesis Alanı
Fiyat farkının diğer bir sebebi birim alandan alınan ürün miktarının azlığıdır. Örneğin 1000 metrekarelik bir alanda endüstriyel üretimde 18.000 tavuk yetiştirilebilirken, serbest beside 250 tavuk yetişebilmektedir.

Yem Fiyatı
Endüstriyel üretim yapan çiftliklerde kullanılan yemler bizim tavuklarımıza uyguladığımız rejimin maliyetinden çok düşüktür. Bunun nedeni endüstriyel yemlerin içinde “Rendering Yem” olarak adlandırılan hayvansal atıkların ek protein katkısı olarak kullanılması, ithal GDO soya ve mısır ile üretilmesi yem maliyetini düşürmektedir. Bizim üretim sistemimizde sadece buydağ, mısır, arpa ve ayçiçeği olduğu için yem maliyetlerimiz artmaktadır. Tüm bu faktörler göz önüne alındığında aslında Özgür Tavuk endüstriyel tavuklara göre daha ucuzdur.

4. Neden Organik Sertifikanız Yok? Doğal ve Organik Tavuk Farkı Nedir?
Sertifikamız yok çünkü biz organik üretim yapmıyoruz. Peki organik ve doğal üretim arasındaki fark nedir şimdi bunlara bakalım. Organik gıda üretimi ülkemizde 18 Ağustos 2010 tarih ve 27676 sayılı Organik Tarımın Esasları ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik ile belirlenmiştir. Bu yönetmeliğin 18. Madde 2. Fıkrasında “Yukarıda bahsedilen maddelerin kullanımının hastalıkla veya yaralanmayla mücadelede yetersiz kalması durumlarında ve hayvanın acı çekmemesi için tedavi amacı ile kimyasal bileşimli ilaçlar veya antibiyotikler yetkilendirilmiş kuruluşun izni ile kontrollü olarak kullanılır.” ibaresi yer almaktadır. Yani tamamen ilaçsız ve müdahalesiz yetiştirilen ürünler algısı oluşturulan organik üretimde aslında ilaç ve kimyasal kullanımına müsaade edilmektedir. Biz bunu kabul etmiyor ve üretimimizi tamamen geleneksel yöntemler ile sürdürüyoruz. Çiftliğimizde hastalıklarla mücadele ve üretim tavukların doğal yaşam döngüsü içerisinde gerçekleşmektedir. Hasta olanlar karantinaya alınır eğer iyileşmeyi başarırsa sürüye katılır. Doğada olduğu gibi sadece en güçlü ve sağlıklı olanlar hayatta kalır. Yemlerimizi kendimiz ilaçsız olarak yetiştiriyor hayvanllarımızı bununla besliyoruz. Diğer taraftan organik üretim için sertifikasyon kurumlarınca ve yönetmelikte diretilen çok ağır şartlara karşılık yukarıda bahsettiğimiz gibi bir takım uygulamaların serbest bırakılması ülkemizde “organik gıda” kavramının ne kadar gerçekci olduğunu açıklar niteliktedir. Yani organik sertifikası olan ürünlerde bile aslında üreticinin vicdanı ile karşı karşıya kalmaktayız. Bizim sertifikamız çiftliğimizin ve üretim sürecimizin isteyen herkese açık olmasıdır.

5. Ürün teslimatları nasıl gerçekleşiyor?
Verdiğiniz sipariş sonrasında gerekli ödemeyi banka hesabımızda görmemizin ardından siparişiniz üretim programına alınır, 08:00 – 16:00 saatleri arasında programa alınan ürünler o gün, sonrasındakiler ertesi gün kesilir, temizlenip dinlendirildikten sonra paketlenir ve derin dondurucuda şoklanır. Tüm bu işlemler yaklaşık 24 saat sürmektedir. Teslimat için hazırlanan her tavuk, validasyonu yapılmış, buz aküleri ile takviye edilmiş bir biçimde özel köpük kutular içerisinde tazeliği bozulmadan size ulaşır.


(1) Toprak Mahsulleri Ofisi 24.06.2014 tarihli Hububat Bülteni
(2) T.C. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ISSN :2148-1962 nolu Tahıl Raporu
(3) Yem Sanayiicileri Birliği Verileri